Keadilan buat mangsa

Keadilan buat mangsa

Friday, February 14, 2014

JOM SURVEY: Siapakah MB Selangor pilihan rakyat sebenar?


Menjelang PRK Kajang ni, timbul macam-macam desas desus rakyat tentang siapa patut dan lebih layak jadi MB.

Khalid Ibrahim seorang ahli korporat dan sudah satu penggal sebagai MB Selangor. Ada golongan suka pada Khalid dan ada golongan tidak. Dia membawa cara korporat dalam pentadbiran awam. Sebagai pemimpin politik, Khalid tidak punya pengaruh sangat.

Azmin Ali adalah pengikut setia Anwar Ibrahim. Orang muda bercita-cita ini kini Timbalan Presiden PKR. Lama inginkan jawatan MB. Pernah jadi exco dan kini tidak mahu jadi exco.

Namun Azmin tiada pengalaman korporat atau sebagai pentadbiran awam. Hanya kerja sebagai budak bancuh kopi Anwar Ibrahim di Kementeriaan Kewangan lepas diambil dari pejabat Dr Mahathir.

Jika PKR tidak mahu atau tidak boleh jadi MB, hanya PAS saja yang layak memegang jawatan MB. Masaalah cuma DAP tidak mahu beri sokongan dna pilihan mereka lebih pada PKR.

PAS mempunyai jumlah kerusi paling banyak, oleh itu mereka rasa mereka layak untu pegang jawatan MB. Pilihan mereka mungkin sekali antara dua ahli exco iaitu Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr Rani atau Iskandar Abdul Samad.

Kalau menang PRK Kajang, Anwar Ibrahim dijangka mahu dijadikan MB Selangor. Ada pengalaman sebagai Menteri hingga sampai ke Timbalan PM.

Adalah kebolehan sikit sebanyak sebagai pemimpin politik dan pendedahan tentang perkhidmatan awam. Secara technical, dia tak cekap dan amat memerlukan orang lain.

Adakah dia pilihan orang ramai?

Kalau bukan ditentukan oleh orang ramai, siapa antara mereka ini adalah pilihan ramai? Atau pilihannya bukan dari yang atas?

SILA NYATAKAN PILIHAN ANDA DALAM BANCI DI ATAS. BANCI DI ATAS ADALAH UNTUK SEMINGGU HINGGA JUMAAT HADAPAN 21 FEBRUARI PUKUL 12 TENGAHHARI

Jika anda mahu beri sebab musabab pilihan anda, sila nyatakan dalam komentari posting ini.

Tiada komen carut marut, maki hamun dan bahasa terlampau kasar akan disiarkan. Sila maklum.

20 comments:

  • Esa Adam says:
    February 14, 2014 at 9:05:00 AM GMT+8

    Org melayu patut tunjuk jalan keluar kpd annuar dengan menidakkan kemenangan pkr. Tak kiralah pangkah bn ke bebas ke. Dgn kerusi yg berkurangan maka pas boleh claim kerusi mb tu.
    Ini lebih baik utk org melayu di selangor.

  • Anonymous says:
    February 14, 2014 at 9:39:00 AM GMT+8

    Tak ada pilihan lain daripada PSM PKR DAP PAS. Jika tiada tak payah susah pilihan raya kecil di Kajang pun.

  • Anonymous says:
    February 14, 2014 at 11:23:00 AM GMT+8

    Saya sangat berharap Pas yang menerajui pentadbiran di Selangor kerana ingin sangat merasai cara pentadbiran ISLAMIK yang mereka laungkan selama ini. Kalau lulus, kita bagi can dia org perintah Malaysia. Tetapi kalau tengok kegagalan mereka di Kedah dan Kelantan, baik tak payah perjudikan nasib kita di tangan mereka.

  • Anonymous says:
    February 14, 2014 at 12:31:00 PM GMT+8

    Pilihan MB Selangor bagi saya adalah Tuan Guru Haron Din.TG memang layak malah penduduk Islam di Selangor khususnya di Bangi sangat menghormati beliau.Jika Kelantan berbangga dgn Tuan Guru Nik Aziz, biarlah Selangor berbangga dgn Tuan Guru Haron Din walaupun menumpang pemimpin kerana TG Haron Din anak kelahiran Perlis.Malah calon PAS utk ADUN Kajang sesuai untuk TG Haron Din.

  • Anonymous says:
    February 14, 2014 at 2:26:00 PM GMT+8

    Aku vote 'pilihan lain dari atas' sebab yang lain2 tak berapa nak berkenan. Mana2 pilih pun DAP jugak yang kontrol.

  • Anonymous says:
    February 14, 2014 at 4:52:00 PM GMT+8

    Saya pun teringin sgt PAS jadi MB, nak tengok MB baru tutup kilang beer kat Shah Alam tu...adakah mrk nak tutup...Mari kita buat survey..jawapanya kita dah tahukan...

  • melayu selangor says:
    February 14, 2014 at 4:56:00 PM GMT+8

    Saya nak tengok orang PAS pulak jadi MB di Selangor. Kelantan boleh la cakap sebab majoriti Melayu.

    Kita lihat betapa adilnya pimpinan PAS kepada masyarakat majmuk.

  • mazlan mat says:
    February 14, 2014 at 5:29:00 PM GMT+8

    Aku fikir lebih baik bagi undi kpd parti lain sebab ADUN PKR dah letak jawatan. Bermakna PKR tak berminat untuk mewakili pengundi di situ. Apa guna guna kita terhegeh-hegeh bagi sokongan kepada orang yang tak sukakan kita. Apa guna teruskan perkahwinan jika pasangan dah bencikan kita.

  • Anonymous says:
    February 14, 2014 at 8:20:00 PM GMT+8

    Dah masuk perangkap juga ni.

  • Anonymous says:
    February 14, 2014 at 9:11:00 PM GMT+8

    YB Ir Iskandar Abdul Samad ok kot.

  • Anonymous says:
    February 14, 2014 at 9:22:00 PM GMT+8

    Wah tak sangka pembaca unspinners ni ramai macai pembangkang rupanya!

  • Anonymous says:
    February 14, 2014 at 9:45:00 PM GMT+8

    Antara ramai ramai ADUN atau EXCO di Selangor tu, tak kan sekor pun tak layak jadi MB.. kalau di takdir kan Anuar meninggal esok.. takkan hancur negeri Selangor..

    PRK Kajang untuk Siapa sebenar nya.
    Untuk Rakyat Selangor atau Utk ANAK PAK BERAHIM

    hmmmmmmmmmm APA KEJADAH NYA

  • mamak kuti mamat says:
    February 15, 2014 at 3:17:00 AM GMT+8

    Nuwar boleh minta jadi CM PPinang apaaa. Dia kuat diPPauh, boleh arahkan mana-mana adun cinapek disana letak jawatan, then dia bertanding prk...apasai dia dok kalut kat Selangor ni??? Awat orang Selangor, orang Kajang takdak akai ka??

    Aku nampak satu aja, kat mana mana sekali pun kalu mamak Penang kacau kaluu, alamat tempat tu nak jadi haghooo la tak lama lagi. Depa ni gempak ja lebih, buat kerja hampaih.

  • Anonymous says:
    February 15, 2014 at 6:32:00 AM GMT+8

    Apa nak diharap dgn PAS? Dah bg peluang hampir 2 penggal 'ubah' akhirnya mereka tunduk menikus dgn tauke2 dr puak DAP, maka dptlah ribuan rumah urut, segala mcm rumah maksiat, along halal, lemah tadbir urus sampah, longkang, jalan2 teruk. .. Semua yg tak pernah terjadi sebelum ini. Ternyata masa belum berkuasa mrk mmg hebat, hebat berceramah shj. Bab perintah dan tadbir ikut cakap abg besar DAP

  • saiful Radzi says:
    February 15, 2014 at 10:44:00 AM GMT+8

    kenapa tak diajukan soalan yang sama tentang pihak mana yang sepatutnya memerintah di Malaysia? Pihak mana yang menang undi popular (undi terbanyak=pilihan sebenar) sewaktu PRU 13?

  • saiful Radzi says:
    February 15, 2014 at 10:44:00 AM GMT+8

    kenapa tak diajukan soalan yang sama tentang pihak mana yang sepatutnya memerintah di Malaysia? Pihak mana yang menang undi popular (undi terbanyak=pilihan sebenar) sewaktu PRU 13?

  • Anonymous says:
    February 15, 2014 at 2:28:00 PM GMT+8

    mudah sgt khalid nak kekal sebagai mb. tak kiralah anwar menang ke kalah prk kajang. isi je borang jd ahli pas. bila adun pas bertambah, automatik pas boleh claim jawatan mb dan khalid kekal jd mb, dgn kapasiti parti pas. mudah sgt, nak tak nak je. khalidpun rasanya tau buat macamana si anwar buat. ingat anwar bijak sgt, sampai org lain tak reti atur strategi.

  • Anonymous says:
    February 15, 2014 at 11:13:00 PM GMT+8

    Aku rasa khalid lagi layak dari se
    ua diatas termasuk nuar jubo.sultan pun suka dia.jadi semua orang melayu pas atau umno sokong bn.kasi hancur sama jubo.

  • Anonymous says:
    February 16, 2014 at 1:12:00 PM GMT+8

    Haron din dan nikki dua2 dah tergolek d hospital. Cadangkan org lain yg boleh membantu dan memajukan org2 islam d msia dunia akhirat. No sikap kenegerian. Manusia2 yg ada sikap kenegerian sunggoh membosankan. Yg tak pandai buruk ahlak pon mereka bagi tempat just because dari satu negeri. Kerja tak bijak tak pandai buat perancang pon d ambil juga because dari satu negeri.
    pathetic.

  • Anonymous says:
    February 16, 2014 at 1:17:00 PM GMT+8

    Eh saiful kau ni bkn yg kena rogol dgn pak nuar ke? Tu saiful lain.
    Dorang yu menang undi popular seperti biasa budak2 muda mcm kamu suka ikut trend tetapi tidak faham apa consenquences jika pembangkang jadi pemerintah negara ini. Pertama sekali manusia mcm kamu ni lim guan eng buat lap kaki.

fda

Get your volunteer initiatve funded!

Link2Me WeLinkBk (254)